26. Herberg het Onland

Even terug in de tijd. Deze oude Saksische boerderij uit 1790 is de perfecte locatie voor bruiloften, vergaderingen en bijeenkomsten.

Rijke historie

Herberg het Onland bevindt zich op rijke historische grond. Zelf dateert het uit 1790 en kent nog de oude rustieke sfeer. Vroeger was deze streek erg moerassig en op sommige plaatsen volkomen onbegaanbaar. Eigenlijk was het geen land en geen water, vandaar: onland. Al sinds 1790 is ’t Onland herberg voor de voerlui die tijdens hun rit de paarden lieten rusten en zelf genoten van een stevige maaltijd.
Rond 1950 werd in de tijd dat de koeien buiten graasden de “deale” (=stal) omgebouwd tot feestzaal, Jaren later stopte het boerenbedrijf om over te gaan tot het huidige horecabedrijf. De 7e generatie Nijenhuis is dan wel geen boer meer, maar nog wel herbergier.

Tegenover het café heeft vroeger de eerste hoogoven van Nederland ge-staan. In 1689 werd de eerste “ijzerhut” geplaatst. Als grondstof ge-bruikte men het hier veel in de streek voorkomende ijzeroer. Deze zeer harde laag oer is een afzettingsproduct van stilstaande wateren. Ook nu nog hebben de mensen in deze streek veel last bij het oppompen van water waarin veel “roodblik” zit zoals men dat ijzerhoudende water noemt. Met vallen en opstaan bleef dit bedrijf in stand tot 1810. De vele ijzerverwerkende bedrijven die nu nog in Gaanderen zijn, verwijzen nog naar deze bedrijvigheid.

Van nog veel oudere datum is het klooster dat ongeveer op de plek heeft gelegen waar nu de boerderij “Het klooster” ligt. Het klooster werd in 1179 door de kluizenaar Franco gesticht en groeide uit als klooster Bethlehem tot een belangrijk religieus centrum met vele landerijen en andere bezittingen. In 1579 werd het bij gevechten in de tachtigjarige oorlog totaal vernield. De Bielheimer beek is genoemd naar dit klooster. Bielheim is een in de loop der tijd ontstane taalkundige verandering van Bethlehem.

Bezoekadres
Rekhemseweg 175
7004 HD Doetinchem

Telefoon
0315-323219

Website
hetonland.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op maandag vanaf 10.00 uur. De keuken sluit om 19.00 uur.
Op andere avonden is onze keuken geopend tot 21.00 uur.
Dinsdag vanaf 10.00 uur.

Woensdag zijn we gesloten. M.u.v. feesten, partijen of koffietafels.

Donderdag t/m zondag vanaf 10.00 uur.

Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten!