3. Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het landgoed. Staatsbosbeheer is een organisatie voor het behouden en herstellen van de kwaliteit van de groene omgeving voor mensen, planten en dieren.

Natuurschoon

Staatsbosbeheer beheert het landgoed. Staatsbosbeheer is een organisatie voor het behouden en herstellen van de kwaliteit van de groene omgeving voor mensen, planten en dieren. In de Achterhoek beheert, herstelt en ontwikkelt men bossen, maar ook schraallanden, landgoederen, open water en weilanden. Staatsbosbeheer herstelt en ontwikkelt biodiversiteit en duurzaamheid van onze terreinen.

Een van de parels is het landgoed Slangenburg. Het landgoed is 566 ha groot en is in de zeventiende eeuw gebouwd. Het landgoed en de kasteeltuin met zijn vierkante vijvers en statige lanen stralen rust en voornaamheid uit. Je kunt er al wandelend wegdwalen, en de zeventiende eeuw opnieuw beleven. Er zijn op het landgoed gemarkeerde wandelroutes, fiets en ruiterpaden. Het kasteel is gebouwd in het laagste deel van het gebied. Rondom lagen vroeger uitgestrekte natte heiden en bossen. Een van de taken van Staatsbosbeheer is nu deze terreinen weer in de oude staat terug te brengen. Daarvoor is onder andere een vernattingsproject uitgevoerd en zijn er terreinen ontdaan van de bovenste laag, zodat er voor planten en dieren weer een goede uitgangssituatie is ontstaan. Beken zijn omgeleid zodat er meer water in het gebied stroomt. De lanen in het landgoed bestaan onder andere uit eeuwenoude beuken, waar vleermuizen en de boommarter hun behuizing hebben. Verder bezit het landgoed een hertenkamp waar mensen uit de buurt regelmatig met hun kinderen heen gaan om de herten te voeren en te bekijken. Aan de toegangsweg van het kasteel ligt aan de ene kant het hertenkamp en aan de andere kant een bijzonder bos, Rozenbos geheten met een prachtige ondergroei van bosanemonen en andere voorjaarskruiden. Dit is een oeroud haagbeukenbos, een bostype dat je niet veel meer ziet in ons land. Recent is de oude begraafplaats van de familie Pasman op het landgoed mooi opgeknapt de oude muur om de begraafplaats is hersteld en de toegang naar de begraafplaats is her ingericht.

Bezoekadres
Parkeerplaats naast Kasteellaan 6 te Doetinchem

Telefoon
0314-650450

Website
staatsbosbeheerachterhoek.wordpress.com

E-mail
d.brink@staatsbosbeheer.nl

Openingstijden
Het landgoed is het gehele jaar geopend en vrij toegankelijk. Afspraken voor excursies kunnen gemaakt worden via de boswachter.