22. Benninksmölle

De molen staat in een open vlakte om zodoende goed de wind te kunnen vangen. Staat een molen in een stad, dan zal hij altijd iets hoger staan en de bebouwing rond de molen lager.

Molenaars

Molenaars van de stichting geven graag informatie over dit culturele erfgoed. Verkoop van meel, diverse brood- en cakebakmixen.

De molen staat in een open vlakte om zodoende goed de wind te kunnen vangen. Staat een molen in een stad, dan zal hij altijd iets hoger staan en de bebouwing rond de molen lager. Deze “windvang” was vroeger een recht van de molenaar, ook nu nog wordt daar rekening mee gehouden.

Op de plaats van de huidige molen stond vroeger een kleine stenen grondzeiler, gebouwd in 1856. In 1920 werd deze molen gesloopt.
De in Zelhem staande “Buursinkmolen” werd aangekocht door de heer Vels en overgebracht naar Yzervoorde, waar hij op een stenen voetstuk weer werd opgebouwd.
De Velsmolen werd in de zeventiger jaren door de gemeente Doetinchem aangekocht, waarna er met de restauratie werd begonnen.

De molen is na de restauratie op 14 juni 1980 officieel in gebruik genomen en werd bij die gelegenheid omgedoopt in “Benninkmolen”. Het bestuur van de Stichting Doetinchemse molens heeft tot deze naamswijziging besloten, omdat de familie Bennink vanaf de herbouw in 1921 zo nauw met de molen verbonden is geweest dat hij algemeen al de “Benninksmolen”werd genoemd.

Bezoekadres
Varsseveldseweg 252
7004 GK Doetinchem

Telefoon
06-51287694

Website
Bekijk hier de website

Openingstijden
Dinsdag en zaterdag van 9.00 – 15.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 15.00 uur en volgens afspraak.