23. Landgoed Westhoeve

Het kleine landgoed ligt tegen het grote landgoed van de Slangenburg aan en heeft alle kenmerken van het gestoffeerde Achterhoekse landschap, bestaande uit akkers, brede singels, bosjes, kolken of poelen en paadjes.

Uit de 12de eeuw

Het statige huis op het landgoed Westhoeve lijkt een beetje op de scholtenboerderijen rondom Winterswijk en dat is ook geen wonder omdat de bouwers van dit huis ook uit die omgeving kwamen. Het waren grote voorhuizen bij een boerderij, gebouwd door hereboeren met grote maatschappelijke invloed.
De Westhoeve wordt reeds in de 12e eeuw genoemd als bezit van het bisdom Utrecht, maar dan – in het Latijn – genoemd Woeste Hoeve. De Westhoeve werd op deze plek in 1887 gebouwd voor f 6677, onder architectuur van H.J.L. Ovink. In 1913 brandde het af en werd direct in de oude stijl herbouwd voor f 11250.
Het kleine landgoed ligt tegen het grote landgoed van de Slangenburg aan en heeft alle kenmerken van het gestoffeerde Achterhoekse landschap, bestaande uit akkers, brede singels, bosjes, kolken of poelen en paadjes. Voor de tweede wereldoorlog was dit landgoed veel groter. Men zegt wel dat de toenmalige eigenaren van hun huis tot Zelhem over hun eigen grond konden lopen. Misschien wat overdreven, maar de boodschap is duidelijk: men bezat veel grond. Uit de tweede wereldoorlog dateert de Duitse voorraadbunker. In het huis waren toen Duitsers gelegerd. Er is vrije wandeling op de paden.

Bezoekadres
Varsseveldseweg 273
7004 HJ Doetinchem

Telefoon
0314-323274

Website
westhoeve.com

E-mail
info@westhoeve.com

Openingstijden
Vrije wandeling tussen zonsopgang en zonsondergang.